Gyógyítsuk együtt a gerincproblémád!

A Wekerlei Gerincterápia módszer megalkotója. Ingyenes tanfolyamot, egyéni és csoportos mozgásórákat, tanácsadást tart mindenkinek (gyerekeknek, felnőtteknek), akiket gerincproblémák érintenek. A háromgyermekes, négyunokás, a Wekerletelepen élő, a közösségért mindig aktívan tevékenykedő, munkáját hobbijának tartó, tudását önzetlenül mindenkivel megosztó szakember több évtizedes tevékenységét a kerületi önkormányzat Kispest Sportjáért díjjal is elismerte.

„Hozzá menj, ha baj van a gerinceddel, mert ő biztosan segít!” – tartják róla kerület-szerte.

Honnan a szakmai tudás, valamint a szándék a tanításhoz, a másokon való segítéshez?

Alapszakmámat tekintve testnevelő tanár, gyógytestnevelő vagyok. A kispesti Semmelweis Egészségügyi Szakközépiskolában és a Testnevelési Egyetemen tanultak pedig elindítottak az egészséges test szolgálata felé vezető úton. 1986-ban alapítottam a Wekerlei Mozgásműhelyt, mert küldetésemnek éreztem, hogy a kicsi gyermekek, felnőttek, idős emberek életét a mozgás segítségével teljessé tegyem. A Pilates Institute-mélyizomtechnika rendszere, és a McKenzie porckorong-korrekciós technika határozott irányt és biztos alapot adott a további munkámhoz. Így vált szakterületemmé immár 20 éve a gerinctorna, a gerinc-rehabilitáció. De mindehhez kellett az a személyes élmény, amely a harmadik gyermekem születése után ért alig harmincévesen. Szülés után sokszor nem tudtam felkelni az ágyból, mindig volt valamilyen baj a derekammal és a nyakammal, amit testnevelőként bizony nehezen éltem meg. Elkezdtem foglalkozni a gerincemmel, mert azt tapasztaltam, hogy a különböző terápiákkal mindig vakvágányra futok, hiszen fiatal korom miatt nem vették elég komolyan a panaszaimat. Elkezdtem saját gerincemen is kipróbálni a tanultakat, és a módszer működött. És nemcsak magamnak, hanem egyre több embernek tudtam segíteni gerincproblémáján nyaki és derékszakaszon.

A gerincproblémák természetes gyógymódjaira koncentrál. Mit takar ez?

Ez egy olyan gerincterápia-rendszer, amely a gerinc statikáját és az izom egyensúlyát állítja helyre. Ez azt jelenti, hogy olyan, statikailag tehermentes környezetbe helyezem a gerincet üléskor, álláskor, mozgáskor, hogy annak során a legkisebb terhelés érje. Másrészt, mindezt olyan izomkörnyezetben, ahol feloldom a görcsöket, a feszültségeket, a gyengébb izmokat pedig megerősítem. A terápia a porckorong korrekciójára és a gerinc helyes tartására, valamint a mélyizomrendszer talpra állítására épül. A tapasztalatok és a tanulmányok alapján alakítottam ki ezt a terápiát. Az a célom, hogy az emberek saját kezükbe vegyék gerincük, testük sorsát. Hogy ne legyenek kiszolgáltatottak, ne szoruljanak mások segítségére. Ha megjelenik a tünet, azt tudják azonosítani, tudják diagnosztizálni a gerincproblémát, valamint az elsajátított trendek alapján tudjanak előre lépni a gyógyulásig, de legalább a fájdalomenyhítésig. Természetesen, ha nem tudjuk a problémát ezzel a módszerrel megoldani, tovább kell lépni!

Miért fontos ez?

A mozgásszegény életmód, a számítógép melletti munka következtében az emberek legtöbbet gerincfájdalom miatt mennek betegállományba. Kiesnek a munkából; mozgásukban korlátozottak, ettől pedig rosszkedvűek lesznek. Pedig csak akkor tudjuk a terveinket, álmainkat is megvalósítani, ha a testünk kiszolgál bennünket, azaz, ha velünk együtt él. Ha ezt nem tudjuk megtenni, mert fájdalmaink vannak a mozgás során, az bizony visszaveti a kreativitást, a tenni akarást.

Hogyan épül fel a terápia?

A már kialakult gerincproblémáknál hat területen kell aktivizálni figyelmünket, erőinket. Ezek a területek, mint a körsajtos dobozban az egyes cikkek, együtt alkotnak egységes rendszert. Elsőként a közvetett és a közvetlen kiváltó okok feltárása, a test feltérképezése a feladat, majd ennek megoldására alkalmazzuk a McKenzie porckorong-rehabilitációs technika mozgásanyagát. A közvetlen kiváltó okok megszüntetése (amitől fáj a válla, dereka, vagy zsibbad a test valamely része) önmagában nem elég, mert a közvetett okok is legalább ennyire fontosak. Hiszen ha szokásainkon, amitől a fájdalom létrejött, nem változtatunk, nem lesz tartós az eredmény. Éppen ezért a harmadik lépés a rossz beidegződések, a gerincet nyomasztó káros hatások kiküszöbölése. Ilyenek például a munkahelyi, iskolai körülmények, a különféle terhelések, a stressz. Mindezek után jön az igazi megoldás: a tartáskorrekció. Megtanítjuk, hogyan kell a gerincet, a csípőt, a vállat, a derekat, a hátat, a fejet, a nyakat tartania, hogy ez minél kisebb terhelést kapjon álló, ülő, fekvő helyzetben. Nem maradhat ki a megrövidült izmok nyújtása és a merev gerincszakaszok mobilizálása sem! Ám mindehhez az utolsó, a hatodik lépésre, a stabilizáló mélyizomzat megerősítésére is szükség van, mert ez képezi az egész gyakorlatrendszer alapját.

Mi történik az órákon?

A gerinctorna valójában egy gerincterápia rendszer, melynek minden gyakorlata az izom és statikai egyensúly felállítását célozza meg. A gyakorlatok a napi élet aktivitásaira készíti fel a testet. Az órákon szinte minden gyakorlatot a tartási és a stabilizáló elvek alapján végzünk, egyre magasabb szinten, míg nem automatizálódik, konvertálódik ez a tudás a napi életre. A tudatos, a helyes testtartásban megélt mindennapok kevesebb terhelést rónak a tartószerkezetre, szalagrendszerre, izomzatra. Ennek jótékony hatásaként az izomfeszültségek csökkennek, testünk könnyűvé válik, rugalmasabbak leszünk, kevesebb fáradtsággal éljük meg mindennapjainkat, Idővel mindez automatizálódik, vagyis szokásunkká válik.

Fontos a fokozatosság?

Ez nagyon fontos része a terápiának! Csak akkor alkalmazzuk a terápiát és mindenféle változtatást, ha azt a test engedélyezi! Ha ellenáll a test, akkor meg kell várni, míg egyszer csak továbbenged bennünket. Minden, amit erőszakkal akarunk elérni, az nem hoz maradandó eredményt, csak izomgörcsöt, ami nehezíti a továbblépést. Mert például azt, aki nem tud hason feküdni, mert nincs meg deréktájon az ágyéki íve, amely ezt lehetővé teszi, nem szabad kényszeríteni! Nála ugyanis akár hónapokig is eltarthat ennek az ívnek a kialakítása. Ha valakin látom, hogy nagyon nehéz járással, látható fájdalommal érkezik a foglalkozásra, azt nem állítom be rögtön tornázni. De a tanulás során is nagyon fontos, hogy lépésről-lépésre haladjunk előre, mert az egyes fázisokban tanultak és rögzültek adják a továbblépés lehetőségét és a terápia minőségét.

Mit tekintenek eredménynek?

Sokszor fordul elő, hogy nagyon rövid időn belül, akár már magán az órán, arra döbbennek rá a résztvevők, hogy – már csak attól a mozdulattól is, amellyel a megfelelő helyre gyakorlunk nyomást a gerincére, egyszeriben helyessé válik a tartása – tünetei máris enyhülnek. Ugyanakkor azt szeretném, ha a nálam tornázók nemcsak a saját gerincüket tudnák ezzel a technikával korrigálni, de történetesen a környezetükben kínlódóknak is tudjanak segíteni, ha baj van. Ez a logika annyira jól működik, hogy gyakori az olyan öröm, amikor valaki azt meséli, hogy neki volt ugyan problémája, de már nem kért segítséget, mert maga is meg tudta azt oldani. A gyerek-gerinctorna foglalkozáson is azt javaslom a diákoknak, hogy a megtanultakat próbálják ki otthon a szüleiken. Jár hozzám egy 11 éves kislány, akinek már voltak gerincfájdalmai, amellyel kórházba is került. Ő fogalmazta meg, hogy „én azt hiszem, hogy nekem korábban kellett volna idejönni”.

Mindenkit lehet gerinc-tornáztatni?

Súlyosabb, „piros zászlós esetekben” nem lehet elkezdeni rögtön a gerinctorna gyakorlatokat. Sokat segít, ha feltérképezzük a „múltat”. Ha megtudjuk, hogy mi okozhatta a helyzet kialakulást, könnyebb kitalálni a visszavezető utat is. Néhány hete járt nálam egy negyven év körüli izmos, fizikai munkát végző férfi. Nem tudta a nyakát mozdítani két hete, nyaktól könyökig sugárzó erős fájdalomra panaszkodott. Karjának az emelése, fájdalom mellett is nehezen ment, éjszaka nem aludt a fájdalomtól. Semmilyen mozgást nem tudtam vele végezni, mert erősen gyulladt volt az ideg. Kikérdezve kiderült, hogy mindig hason, balra fordított fejjel alszik. Hosszú távon ez elég ok a nyaki porckorong szerkezetének a megváltozására, ami nyomja a gerincből kilépő ideggyököt, ami izomgörcsöt, fájdalmat, későbbiekben gyulladást generál. A nyaki szakasz ideggyulladását hűtéssel enyhítettük, kizártuk a balra fordított alvó fejhelyzetet. Tartást, ágyéki ívet korrigáltunk. Másnapra már mosolygós volt az úr arca hisz a nagyon erős, átható rossz érzés csökkent, a fájdalom már csak a vállban volt jelen. El tudtuk kezdeni a porckorong-korrekciós gyakorlatokat és már el lehetett magyarázni, hogy mi történik ilyenkor a gerinc mélyén. Harmadnapra mindent finomítottunk, hisz már csak kisebb fájdalomra, enyhe merevségre panaszkodott. A negyedik napon dolgozni ment. A beteg együttműködése, értő figyelme nélkül nem értünk volna ilyen gyors eredményt. Nagy lelketlenség elodázni a segítségnyújtást akkor, ha igazán bajban van valaki! Nagyobb eredményt hoz, ha beavatjuk az embert a saját gyógyításába; abba, hogy részese legyen saját gyógyulásnak, és megértse testének a működését.

Kik járnak a terápiára?

Szinte minden korosztályból járnak hozzám. Jelenleg vannak harmadikos tanítványaim is, a legidősebb pedig 76 éves. A csoportokban ma már meg-megjelennek a férfiak is, de ez az arány jelenleg még nem haladja meg tanítványaim 10 százalékát.

A módszert mindenki el tudja sajátítani?

Vannak olyanok, akik nagyon jól érzik a testüket; nekik sokkal könnyebb megérteni a módszer lényegét, elsajátítani a gyakorlatokat. Másoknak ez komoly koncentrációval megy csak. Ha valaki eldönti, hogy szeretne részt venni saját gerincének a gyógyulásában, ahhoz segítséget tudok adni, és ezen az úton végig tudom őt kísérni. Ám a terápia a panaszos részvétele nélkül nem megy! Igen, ez bizony, hosszabb ideig tart, mint egy gyógyszert bevenni! Sok-sok türelemre, gyakorlásra van szükség. Sokan nem szeretnek tűrni, s, amikor megjelenik a fájdalom, azonnali megoldást, sok esetben gyógyszert keresnek. Én csak természetes módszereket használok. Nagyon szeretem, azt a helyzetet, amikor a kezdeti bizalmatlanság a tanfolyam végére feloldódik. Az is fontos, hogy az emberek megtalálják azt a helyet, ahol problémájukra megfelelő választ kapnak. Minden más betegséggel szemben jó hír, hogy a gerincproblémák nagy része természetes módszerekkel, az átlagember számára is korrigálható. A Wekerlei Gerincterápia eszközrendszerét alkalmazva, élhetővé tudjuk tenni hétköznapjainkat. Ha elromlik a számítógépem, szerelőt hívok, vagy fogcsikorgatva, de veszek egy másikat. A gerincemmel ezt nem tudom megtenni! Egyelőre csak a filmvásznon van Avatar, a valóságban nincs! Nem tudunk más testbe belebújni, ha elhasználtuk a régit. A réginek kell kitartani 90-100 évig! Ezért kell rá vigyáznunk, nem szabad elfelejtkeznünk karbantartásáról! Az autónkat is időnként elvisszük szervizbe, hát törődjünk a gerincünkkel is!

Forrás: Kispesti Magazin